4 vinkkiä itsensä ylittämiseen

Ainut asia, joka estää meitä tavoittelemasta unelmia, on sisäinen puheemme ja mielikuvamme asioista. Estämme itse itseämme, koska meille on muodostunut asiasta valmis ajatusmalli. Mutta onko se tottta? Jos olet joskus epäonnistunut, niin miksi et voisi onnistua nyt?
Oletko koskaan huomannut puhuvasi itsellesi, että en mä viitsi, kun en osaa tai en  pysty tai onnistu kuitenkaan? Tai pitäisi olla tosi vahva tai rikas tai nuori, jotta tuon voi toteuttaa. Mitäpä jos muuttaisit ajattelun suuntaa ja antaisit salaisille ajatuksillesi mahdollisuuden? Lähtisit tavoittelemaan sitä onnea, mitä sisälläsi toivot. Katso ja opi pieneltä lapselta, joka taukoamatta haastaa itseään ja iloitsee onnistumisistaan.
Meissä kaikissa piilee sisäisiä voimavaroja, joiden olemassa olosta emme tiedä. Nuo voimat saattavat jäädä käyttämättä, mikäli välillä ei haasta itseään, omia pelkojaan ja mielikuviaan. Pitää muistaa, että mitään ei saa, jos ei yritä. Kannattaa myös pohtia, mitä voi menettää, jos yrittää. Aina ei voi onnistua, mutta entäpä jos onnistut?
Pyrin omissa sparrauksissani valmentajan roolissa rohkaisemaan ihmisiä kuuntelemaan sisäistä positiivista puhetta ja kokeilemaan. Tässä tekstissä haluan antaa 4 helppoa vinkkiä itsensä ylittämiseen.

4 vinkkiä itsensä ylittämiseen

1. Muistele menneitä

Istu alas ja ota eteesi kynä sekä paperia. Sulje hetkeksi silmäsi ja keskity hengitykseen. Kun olet laskeutunut tähän hetkeen, aloita aktiivisesti muistelemaan menneitä ja erityisesti niitä hetkiä, kun olet ylittänyt itsesi ja onnistunut. Kirjaa asiat ylös paperille sitä mukaan, kun niitä pulpahtelee. Älä jää vielä yhteenkään muistoon kiinni, vaan anna näiden hetkien vilistä silmissäsi ja kirjaa ylös.
Kun olet valmis, ihaile kaikkia asioita, joita olet uskaltanut tehdä, vaikka aluksi on saattanut epäilyttää ja pelottaa. Valitse muistoista itsellesi top 3. Käy jokainen muisto niin tarkkaan läpi kuin pystyt. Anna ensin tulla sen tunteen, kun epäröit. Miksi epäröit, miltä se tuntui? Tämän jälkeen pohdi, miksi painoit epäröinnin taka-allalle ja uskalsit. Lopuksi mieti, miltä tuntui, kun onnistuit.
Kirjaa nyt paperille tunteet ja ajatukset, jotka onnistuminen tuotti.

2. Valitse ensin yksi asia, joka vaatii sinulta rohkeutta

Mielessämme risteilee päivittäin useita eri asioita, joita pitäisi tai olisi kiva tehdä. Kuuntele itseäsi, onko nouseeko jokin asia päivittäin mieleesi? Tai onko jokin asia kaivellut jo vuosia takaraivossasi. Tämä voi olla pieni tai suuri asia. Kuuntele itseäsi ja anna haaveiden nousta pintaan.
Pohdi ensin, onko tuo haave mahdollista toteuttaa. Aina ei ole mahdollista sanoa itseä irti töistä ja lähteä Afrikkaan suojelemaan leijonia juuri tässä hetkessä. Tai kunto ei juuri nyt välttämättä riitä napajäätikön ylitykseen hiihtäen. Valitse aluksi sellainen haave, jonka voit toteuttaa ilman suuria taloudellisia tai terveydellisiä riskejä. 
Mikä asia vaatii juuri nyt itsesi ylittämistä? Kuuntele vain sisäistä paloasi. Älä pohdi lannistavia mielikuvia kykenemättömyydestäsi. Kuten edellinen tehtävä todistaa, sinä pystyt, kun haluat! ❤

3. Palastele tarvittaessa pienempiin osiin

Nyt, kun sinulla on päämäärä, on hyvä palastella sitä ehkä pienempiin osiin. Haluatko juosta maratoonin? Mikäli on vasta aloittanut juoksun tai haaveilee siitä, ei ehkä kannata heti ilmoittautua kisaan. Älä kuitenkaan hautaa ajatusta. Mitäpä jos aloitat juoksun tavoitteellisesti ja ilmoittaudut vaikka juoksukouluun? Haluatko parantaa elämäntapojasi ja laihduttaa? Valitse yksi osa-alue, mihin kiinnität huomiota. Vaihda iltaherkuttelu keitettyyn kananmunaan, marjapirtelöön ja ruisleipään tai tee joka ilta reipas puolen tunnin lenkki. Haluatko aloittaa salsan tanssimisen? Mene tanssikoulun avoimien ovien päivään tai salsan peruskurssille. Mikäli haaveesi on ollut kiinni vain omasta viitseliäisyydestä, niin siinä tapauksessa otat vain härkää sarvista kiinni ja annat mennä. Mene huvipuistossa vuoristorataan pitkästä aikaa tai hyppää hyppytornista 3:sta metristä. 

4. Etsi kaveri

Itsensä ylittäminen on helpompaa, kun sen jakaa jonkun kanssa. Palkkaa ammattilainen tai houkuttele samanhenkinen ystävä mukaan ylittämään itsensä. Jaa ajatuksesi jonkun kanssa tai kirjoita se ylös. Asia vahvistuu ja konkretisoituu, kun sen sanoo ääneen. Älä kuitenkaan anna kenenkään estää sinua, vaan pyydä näkökulmia kuinka asian voi toteuttaa.

Esimerkkejä

Itse siirsin avantouinnin kokeilua todella kauan. Viime joulukuussa kuuntelin sisäistä ääntäni, joka suorastaan vaati avantoon menemistä. Vihdoin jouluaattona keräsin ympärilleni turvallisen ja hullun sukuni ja ylitin itseni. Menin avantoon ja loppu on historiaa. Tunne, joka tuosta jäi oli huikea. Parasta on ,että saan kokea sen joka kerta uudelleen, sillä jokainen avantoon pulahdus on itsensä ylittämistä ja aina nousen sieltä voittajana ylös.

Toinen hyvä esimerkki itsensä ylittämisestä on rakas ystäväni, joka miehensä yllyttämänä ja meidän kaikkien hämmästykseksi hyppäsi tandem benjihypyn. En usko, että hän ikinä unohtaa sitä mahtavaa tunnetta, joka iski hyökyaallon lailla hypyn jälkeen. 

Kolmanneksi haluan jakaa sen, kun lähdin Filippiineille au pairiksi. Sisäinen ääni huusi todella kovaa, että et varmasti pärjää, ethän sä osaa edes englantia kunnolla. Ja arvatkaa mitä, mä tein sen ja asuin puoli vuotta toisella puolella maapalloa. Opin kommunikoimaan erittäin sujuvasti englanniksi sekä sen lisäksi usko itseeni kasvoi: "Tyttö, sä pystyt mihin vaan!".

Summa summarum

Itseään ei voi ylittää, jos ei haasta ajatuksiaan ja omaa toimintaansa. Jos ei uskalla ylittää itseään, niin ei voi myöskään kehittyä tai saavuttaa unelmiaan. Anna itsellesi mahdollisuus kokea huikeita tunteita. Älä usko ketään (edes omaa mieltäsi), joka sanoo, ettet pysty, vaan ylitä rohkeasti itsesi ja näytä ennen kaikkea itsellesi. Välillä saatat epäonnistua, mutta onnistumisen kutkuva tunne kantaa pettymysten ylitse. Et edes tiedä mitä kaikkea voit saavuttaa... ❤

Kommentit