Tunnetaitoja aikuisille

Yleensä tunnetaidoista ja niiden opettamisesta puhutaan lasten kohdalla. Yhä useammin kuitenkin törmää aikuisten vajavaisiin tunnetaitoihin. Tunnetaitoja ovat mm. tunteiden nimeäminen ja tunnistaminen. Lisäksi tarvitaan ymmärrystä tunteista ja niiden toiminnasta sekä niiden vaikutuksista itseen ja muihin. On myös tärkeää harjoitella tunteiden säätelyä, sillä vaikka sisälläsi tunnet jotain, niin aina ei ole oikea aika tai paikka tuoda niitä julki.
Aivan kuten fyysistä kuntoa, myös tunnetaitoja tulee harjoitella päivittäin.

Tunnetaitoja aikuisille

Tunteiden nimeäminen, tunnistaminen ja toiminta

Ilo, suru, viha, häpeä, pelko, jännitys... Tunteita on laaja joukko ja kohtaamme niitä eri voimakkuuksilla päivittäin. Eri ihmiset tuntevat eri tilanteissa eri tavalla. Tunne on usein kehollinen tuntemus ja tuntuu kehossa eri kohdissa. Tunne alkaa ajatuksesta tai ulkoisesta ärsykkeestä ja kestää jonkin aikaa. Tunne alkaa pienenä, kasvaa huippuunsa ja kutistuu pois. 
On tärkeää antaa tunteen mennä, eikä jäädä siihen roikkumaan. Tunne tulee kuitenkin hyväksyä, eikä sitä tulisi kieltää ja siirtää taka-alalle. 
Tunteisiin vaikuttaa elimistön tila. Esimerkiksi stressi ja väsymys ruokkivat kielteisiä tunteita, kun taas lepo ja ravinto ruokkivat tyytyväisyyttä. 

Kuinka tunteet vaikuttavat itseen ja muihin?

Tunnetko tai tiedätkö jonkun, joka on agressiivinen eikä osaa suunnata vihan tunnetta oikein? Tai oletko törmännyt johonkin ihmiseen, joka purkaa omat pelkonsa väheksymällä muita ihmisiä ja nostamalla itseään jalustalle? Nämä ovat tilanteita, joissa ihmisten heikot tunnetaidot, erityisesti tunnesäätely tulevat esiin. Vaikka kaikkien tunteiden tunteminen on sallittua, niin tunteita ei voi aina ilmaista juuri siinä kohtaa tai haluamallaan tavalla. Tunteiden vuoristoradassa pitää kyetä ottamaan myös toiset huomioon.

Vinkit positiiviiseen ja kaikki tunteet sallivaan elämään

- Kun koet voimakkaan tunteet saapuvan, pysähdy ja hengitä. Anna tunteen tulla ja kysy siltä mistä syystä tulit. Tunne kumpuaa aina jostain ajatuksesta tai ulkoisesta ärsykkeestä. Selvitä mitä tapahtui. 
- Muista, että minusta tuntuu nyt tältä, mutta kaikilla tunteilla on alku ja loppu. Älä jää tunteeseen kiinni sen jo mentyä.
- Mitään tunnetta ei tarvitse peittää, mutta tapa toimia tunteen aikana pitää muistaa. Ketään ei saa satuttaa henkisesti eikä fyysisesti.
- Toistuuko jokin tunne elämässäsi usein? Toivotko näin olevan? Tarkastele mistä tunne kumpuaa?
- Aina tunteen laantuessa keskittä ajatukset tulevaan. Mieti sinua innostavia ja onnellistavia asioita.
- Mikäli joku toinen ihminen aiheutti tunteen sinussa, selvitä asia hänen kanssaan. Kerro miltä sinusta tuntui. Yleensä asioista puhuminen auttaa.
- Mikäli tunteen aiheuttaa jokin ulkopuolinen asia, pohdi voitko tehdä asialle jotain. Jos voit, niin tee. Jos et, niin anna olla.
- Harjoittele ja pohdi jo ennakkoon niitä tilanteita, kun tunteita pitää säädellä. Kuinka toimit, kun suutut? Entä, kun pelko meinaa lamaannuttaa toimintasi? 
- Voitko kanavoida tunteesi jotenkin? Auttaako ulkoilma hengittämään vihan pois? Viekö stressipallo jännityksen tunteen yli? Auttaako tyynyn halaaminen surun hetkellä?

On hyvä muistaa, että vaikka kaikilla on oikeus omiin tunteisiin, niin sinä olet vastuussa omasta toiminnastasi ja sen vaikutuksesta ympäristöön. Jokaisen oma toiminta vaikuttaa siihen, millaisessa ympäristössä elää.

Kommentit