Vinkkejä kasvisruokailun lisäämiseen

Kasvisruokailu on tällä hetkellä paitsi pinnalla oleva trendi, myös ekoteko luonnolle ja terveysteko itselle. Tutkimusten mukaan esimerkiksi kolesterolin hallinnassa on todettu apua, kun liha on korvattu osittain kasvipohjaisilla proteiineilla. Lisäksi kasvisruokavalio pienentää sydän- ja verisuonitautien sekä kakkostyypin diabeteksen riskiä, keventää oloa, auttaa suoliston toiminnassa ja auttaa pääsemään lähemmäksi suositusten mukaista päivittäistä kasvisten määrää. Onkin suositeltavaa, että kaikki ainakin lisäisivät kasvisruokailua arkeensa, vaikkei alkaisikaan noudattamaan pelkkää kasvisruokavaliota. Kannattaa aloittaa vaikka syömällä yksi kasvisruoka viikossa.
Pääsääntöisesti kasvisruokavaliota noudattava kieltäytyy lihasta, kalasta, kananmunasta ja maitotuotteista. Toiset kasvisruokavaliot ovat sallivampia kuin toiset, eli ne saattavat sallia esimerkiksi maitotuotteet, kananmunan tai kalan. Oikein koostettu kasvisruoka on erittäin täyttävää ja pitää nälkää hyvin, ei siis pelkkää ituja ja salaattia. Kasvisruokaa syödessä onkin tärkeää huomioida, että ruoka sisältää tarpeeksi mm. kasvipohjaisia proteiineja. Proteiinit toimivat esimerkiksi solujen rakentaja-aineina sekä auttavat pitämään nälkää loitolla. Lisäksi kasvisruokavalio koostuu runsaasti kuitua sisältävistä täysjyvävalmisteista, kasviksista, sienistä, marjoista ja hedelmistä.
Mikäli siirtyy kokonaan kasvisruokavalioon, tulee ehdottomasti huomioida monipuolinen ruokavalio ja kaikkien ravintoaineiden saanti. Mitä tiukemman linjan ottaa, sitä suuremmalla riskillä esimerkiksi D- ja B12- vitamiinien saanti vaarantuu. Mikäli on yhtään epävarma olo, on suositeltavaa käydä ravitsemusasiantuntijan luona hakemassa neuvoja.

Vinkkejä kasvisruokailun lisäämiseen

Kokeile

Jotta voi muodostaa mielipiteen kasvisruoasta, niin sitä pitää kokeilla. Voi olla, että pitää kokeilla toisen ja kolmannenkin kerran. Nykyään vaihtoehtoja on todella paljon ja esimerkiksi jauheliha on todella helppo korvata kasvisproteiinilla, kuten nyhtökauralla, soijarouheella tai härkiksellä. Kasvissosekeittoon kannattaa lisätä esimerkiksi linssejä, jolloin se pitää nälkää paremmin. Tai loihdi kikherneistä ihana itämainen curry riisin kaveriksi. Paistettu mifu on ihan super hyvää tortillojen välissä. 

Mausta

Kasvisruoka, samoin kuin kaikki ruoka, tulee maustaa hyvin, jotta se maistuu. Ota käyttöön rohkeasti valkosipuli, kurkuma, curry, currytahnat, tomaattimurska, pippuri, chili, kookosmaito... Mausta ja maista ja mausta. Lisää tuoreita yrttejä. Muista kuitenkin, että myös kasvisruoasta saa helposti epäterveellistä käyttämällä suuria määriä rasvaa ja suolaa. 

Vaihda tai lisää yksi asia

Mikäli ajatus kasvisruoasta kauhistuttaa, niin vaihda ruoanlaitossa edes  edes yksi asia kasvipohjaiseen tuotteeseen, kuten ruokakerma kaurakermaan, kahvimaito mantelimaitoon, jogurtti soijavalmisteeseen. Tai lisää kasviproteiinia ruokiin. Sain ystävältäni hyvän vinkin soseuttaa pavut sauvasekoittimella ja lisätä sose esimerkiksi broilerin jauhelihasta tehdyn pihvitaikinan joukkoon.

Pita-salaattiplatter

* Paketti valmiita pitaleipiä
* Öljyä
* Chilijauhetta

* 1 kurkku
* 2 tomaattia
* 1/3 kukkakaalia
* 1/2 sipuli
* 1/3 ruukkua tuoretta korianteria
* 1/2 sitruunan mehu
* Ripaus suolaa
* 2 rkl öljyä
* Granaattiomenan siemeniä

*Valmista hummusta (esim. Papa's ja Lidl)
* Kreikkalaista jogurttia/ soijavalmistetta

Pilko salaatin ainekset pieneksi silpuksi, sekoita keskenään ja laita jääkaappiin maustumaan. Sekoita jogurttia hummukseen, jotta hummus notkistuu. Paista pitaleivät kuumalla pannulla tilkassa öljyä rapeiksi ja ripauta pinnalle hieman chilijauhetta.
Viipaloi pitaleivät alustalle ja kasaa salaatti päällä, lisää hummusta koko komeuden päälle.

Nauti vaikka grilliruokien kaverina.


Kommentit