Föönaus




Kävin viime viikonloppuna föönaamassa ja nyt jaan kanssanne tämän kokemuksen. Ja tämä teksti ei liity curly girliin, vaikka niin voisi luulla. Tämä kokemus nosti hiusten ja fiiliksen lisäksi, myös minut lähes kattoon. 

Mikä on fööni ja mitä on föönaus?

Fööni on 20 metriä korkea ja 4,5 metriä leveä, alhaalta lasiseinäinen vapaalentotunneli, missä ilmavirta liikkuu jopa 300km/h. Ilmavirran nopeutta säädellään aina lentäjän tason mukaan. Föönaus eli lento on vapaalentämistä tässä tuulitunnelissa, ilmavirran kannattelemana. Aloittelijan lennot suoritetaan 2x 1 minuutin osioissa. 1 minuutin föönaus vastaa  yhden laskuvarjohypyn vapaapudotusta.

Minun föönaus kokemukseni

Minä lähdin lentämään yhdessä mieheni ja ystäviemme kanssa. Samalla reissulla päätimme viettää ihanan viikonlopun hotellissa kaveriporukalla. Kahden kesken laatuaikaa, ystäväaikaa ja itsensä ylittämistä, hotelliyö ja rentoilua. Monta kärpästä yhdellä iskulla on hyvä taktiikka ruuhkavuosissa.
Fööni sijaitsee kauppakeskus Redissä Kalasatamassa ja jopa maalaisten oli helppo löytää sinne metrolla Helsingin keskustasta.
Alkuun jokainen sai oman lentohaalarin, kypärän ja korvatulpat. Tämän jälkeen siirryttiin koulutusosuuteen. Koulutuksessa lento-opettaja opetti kuivaharjoitteluna lentoasennon ja muita tärkeitä asioita. Tunnelissa ei kuule ohjeita, vaan siellä käytetään käsimerkkejä.
Koulutuksen jälkeen oli aika ottaa härkää sarvista ja lähteä kohti tunnelia. Tässä kohtaa sykkeet alkoivat nousta jo mukavasti yli 100:n.
Tunneliin kuljettiin äänieristettyjen ovien läpi ja syy selvisi ovista kuljettuamme, sillä meteli olisi ollut aikamoinen ilman kypärää ja korvatulppia. Istuimme odottomaan omaa lentovuoroamme tunnelin vieressä olevaan odotustilaan. Mielestäni mukavan lisämausteen lentoon toi tunnelin ympärillä oleva ravintola, mistä kannustusjoukot saivat katsella lentämistä.
Meidän ryhmään kuului yhteensä yli 10 lentäjää ja jokaisen oma lentovuoro näkyi odotustilassa olevalta näytöltä. Oli huikea tunne nähdä ensimmäisen ryhmästämme kaatuvan tunneliin opettajan käsivarsille ja antautua tuulen kannateltavaksi. Oman vuoron lähestyessä sykkeet jatkoivat kohoamistaan. Kun taulussa näkyi, että oma vuoro olisi seuraavana, kävin mielessäni pikaisesti läpi annetut ohjeet: kädet pään yläpuolelle, lantio alas ja pidä hauskaa. Tunnelissa tulee tehdä liikkeet hitaasti ja jo pienellä käden tai jalan liikkeellä on lentoon suuri vaikutus.


Astuin oviaukkoa kohti, kädet tunneliin, kaaduin opettajan käsivarsille ja toivoin, että en mätkähdä alla olevan ritilän päälle, vaan nousen ilmaan. Ja minä nousin ilmaan. Tuli oikeasti se tunne, että mä lennän. 😍 Altani tuleva ilmavirta oikeasti kannatteli minua. Yritin pitää asentoni sekä ymmärtää mitä opettaja yrittää viittoa, sillä mielestäni asentoni on täydellinen. Opettaja auttoi ja tuki kärsivällisesti koko minuutin ajan. Ensimmäinen minuutti meni todella vauhdilla, enkä oikein päässyt juonesta muuten kiinni kuin, että hauskaa oli. Syke ensimmäisen lennon jälkeen oli 165bpm.
Odotustilassa mieheni näytti mikä oli vialla. Minä, vanha voimistelija jännitin lapaluita alaspäin, jolloin olkapäät painuivat hassuun asentoon ja tämä aiheutti kiikkuvan liikkeen, enkä saanut lentoani tasaiseksi.
Oli aika valmistautua toiselle lennolle. Tällä lennolla luvassa olisi nousua korkeuksiin opettajan avulla. Tämä kohta jännitti minua toden teolla, sillä pelkään kuollakseni korkeita paikkoja. Ihaillen ja odottavin fiiliksin katselin, kun muut lensivät kohti korkeuksia ja kieppuivat alas. Oman vuoroni tullessa, kaaduin jälleen luottavaisesti opettajan käsivarsille. Alkuun sain jälleen yrittää tasapainoilla ilmavirrassa. Hiljalleen osasin laittaa käteni suunnilleen oikeaan asentoon ja lentoni hieman tasaantui.
Yht'äkkiä tunsin napakan otteen kehossani ja lento kohti korkeuksia alkoi. Nyt me lennettiin oikeasti. Ei voi sanoin kuvailla sitä olotilaa, kun nouset painottomana ylös ja alas. Ihan mieletöntä. Korkeanpaikan kammosta ei ollut tietoakaan. Nauroin ääneen. Ja vielä enemmän nauroin, kun tajusin että ylähuuli liimautui ikeneen kiinni, kun ilmavirta kuivatti suun.
Ja sitten tajusin, että se oli siinä. Lento loppui ja oli aika palata maan kamaralle. Olisi tehnyt mieli vetää itku-potku raivarit, koska mä haluun vielä. 🙈


Föönauksen hintaan kuuluu jokaiselle video omasta lennosta, joten muistot on taattu, vaikka taju lähtisi onnesta.
Voin sydämeni pohjasta suositella föönaamista kaikille. Ja oikeasti föönaus sopii kaikille aina 5-vuotiaasta eteenpäin. Ainut miinus on lentoajan pituus ja Föönin sijainti kaukana etelässä. Jos muuttaisi itse etelään, niin voisi alkaa harrastamaan föönausta viikottain ja tällöin lentoajatkin pitenisivät...
Ps. Viimeisen lennon aikana sykkeet olivat 175bpm.




Föönaus oli huikea kokemus, jota voin suositella lämpimasti kaikille.


Kommentit