Mielihyvän tavoittelu

Tiedätkö tunteen, kun mieli laukkaa ympyrää, eikä rauhoitu nauttimaan hetkestä? Tekisi mieli tehdä sitä, tätä ja tuota. Tai mennä sinne, tänne tai tuonne. Vai tekisikö sittenkin näin? Mieli ohjaa vahvasti hakemaan mielihyvää. Jo sana mielihyvä tämän kertoo, että se on vain oman mielen ajatus hyvästä. Mieli on siitä jännä, että sen toiminta ikään kuin kiihtyy, mikäli ei itse osaa painaa jarrua ja palauttaa mieltä sen alkulähteille. Kun vaan maltat pysähtyä, vähempikin saattaa riittää tai voit löytää uusia tapoja, jotka tuottavat mielihyvää. Hidastelun tuloksena saatu mielihyvä kestää mielessä myös pidempään.
Joskus mielihyvän hakeminen on niin voimakasta, että se alkaa kääntymään itseään vastaan. Ostetaan holtittomasti asioita, joita ei edes tarvitse tai ostetaan paljon velaksi, tietämättä miten ostokset maksaa. Joskus mielihyvän hakemiseen käytetään päihteitä. Näiden avulla haetaan pikaista ja aina vain suurempaa hyvän olon tunnetta. Joskus liiallinen liikunta tai syöminen toimii mielihyvän hakemisen välikätenä.
Nopean mielihyvän hakemisen polulla saa kulkea kieli keskellä suuta, sillä harhaan astumisen vaara on suuri. Mieli ohjaa koko ajan yhä suurempia ja hienompia tavoitteita kohti, ilman mahdollisuutta nauttia jo saavutetuista asioista. Tähän kyytiin on helppo napata matkaan pikavipit, päihteet, kesäkuntoon dietit, ihmepillerit. Kun paahtaa laput silmillä seuraavaa maalia kohti, ei ehdi pohtia jo saavutettua.
On hyvä muistaa, että mielihyvää on monenlaista. Pysähdy ja kuuntele omaa mieltäsi. Joskus on hyvä tehdä asioita ex tempore ja nopeasti, mutta yhtä tärkeää on säännöllisesti pysähtyä nauttimaan hetkestä.


Haaste

1)

Mitäpä jos otat tavaksi istua jossain kohtaa päivää 15 minuuttia silmät kiinni, hengitystäsi kuunnellen. Voit kiittää asioista ja ihmisistä ympärilläsi. Pohdi elämäsi hienoja asioita, ihastele itseäsi ja anna tämä hetki itsellesi. Mikäli mieleesi tulee tekemättömiä asioita, tulevaisuuden haaveita tai menneisyyden haamuja, käännytä se saman tien pois. Keskity vain tähän hetkeen ja nauti. Anna mielesi löytää tästä hetkestä hyvä.

2)

Kun seuraavan kerran haluat jotain, pohdi miksi ja onko se tarpeen, pärjäätkö ilmankin. Mikäli oikeasti haluat ja tarvitset, niin ota asialle aikaa, nuku yön yli. Tee suunnitelma, kuinka edetä. Jos tahdot uuden sohvan, säästä siihen rahaa ja näe vaivaa. Voi olla, että matkalla huomaat vanhan sohvan olevan itse asiassa ihanan kotoisa ja voit käyttää rahat johonkin muuhun. Tai sitten ostat unelmiesi sohvan, kun sen aika tulee. Tai jos vyötäröllä oleva vatsamakkara ahdistaa, älä aloita viiden viikon kidutus diettiä. Pohdi mistä makkara johtuu, mitkä syyt siihen ovat johtaneet. Tämä voi olla kivuliastakin, mutta tarvitset sitä, jotta muutos voi alkaa. Etene pienin askelin, arkea muuttamalla, itseäsi kokonaisvaltaisesti kuuntelemalla. Tee päätös ja sitten pysy siinä.

3)

Minimoi seuraavan kuukauden ajan mielihyvän keinotekoinen saaminen. Kokeile, riittääkö pelkkä oma elämäsi sisältö tuottamaan nautintoa. Pysähdy aamuisin ja keskity mitä mielesi sinulle oikeasti kertoo. Älä lähde mukaan mielen juoksuun, vaan rauhoita se vaikka hengittämällä syvään muutaman minuutin ajan. Pystytkö olemaan shoppailematta, entä ilman päihteitä, osaatko tehdä vähemmän töitä, osaatko olla ilman puhelinta päivän? Pysähdy, kosketa ja ota vastaan kosketuksia, kuuntele ympäristöä, keskustele, katsele, istu, makaa, venyttele, kävele viipyillen metsässä, hidasta kehosi liike ihan konkreettisesti.

Kommentit