Mihin aika kuluu?


Monesti kuulee sanottavat, että ei ole aikaa tehdä jotain. Tai kyllähän sitä tekisi, jos olisi aikaa. Kuulostaako tutulta? Tekisi mieli tehdä jotain, mutta koetaan, että ei ole aikaa. Tämä kaikki on kuitenkin kiinni ajanhallinnasta. Kaikilla ihmisillä on saman verran tunteja vuorokaudessa, mutta ne käytetään eri asioihin. Omaan ajankäyttöön liittyy vahvasti myös arvot, mitä asioita arvostaa omassa elämässä. Lisäksi omalla energiatasolla on vaikutusta siihen, paljonko "tehokkaita" tunteja on vuorokaudessa. Energiatasooon vaikuttaa huonot yöunet, ravintoköyhä ruoka ja liikunnan puute. Tämä on oravanpyörä joka ruokkii itseään molempiin suuntiin. Ei kannata tyytyä siihen mitä nyt on, jos kaipaa jotain muuta. Muutos alkaa jokaisesta itsestä.

Mihin aika kuluu?

Luin Jenny Belitz-Henrikssonin kirjan Uuteen nousuun- löydä energisempi elämä ja bongasin sieltä seuraavan kaltaisen testin.
Suosittelen tekemään testin ja kurkistamaan mihin aikasi oikeasti kuluu.

Viikossa on 168 tuntia. 
Vähennä siitä ensin suunnilleen viikon yöunien määrä, joka toivottavasti on 50-60h yössä. Mikäli unimäärä jää tämän alle, on syytä tutkailla mistä johtuu ja tehdä asialle jotain. Keho tarvitsee toimiakseen  ja elpyäkseen unta. Uni vaikuttaa suoraan myös mielialaan ja vireystilaan. Mikäli univaje johtuu sinusta riippumattomista asioista, kuten pikkulapsi arjesta, pyydä apua ja yritä tasata univajetta ainakin kerran viikossa.
Seuraavaksi vähennä tuntimäärästä viikottaisen työn ja työmatkoihin menevän ajan määrä. Voit myös pohtia, voisiko työmatkoihin menevän ajan käyttää hyödyksi jotenkin, kuten liikkumalla tai viikon ruokanlistan suunnittelulla?
Seuraavaksi vähennä kaikki viikottaiset pakolliset menot, kuten lasten kuskaamiset harjoituksiin, kauppareissut, ruoan tekeminen siivoamiset. Voisiko näitä tunteja vähentää jotenkin? Kimppakyytejä lapsille, yksi kauppareissu viikossa, monen päivän ruokien valmistaminen kerralla, koko perheen kesken jaetut kodin ylläpitohuolto tehtävät jne.
Seuraavaksi vähennä muu "pakollinen", kuten perheelle varattu viikottainen aika.
Kaikki muu on sinun omaa aikaasi, käytä se nautiskellen itseesi. Pohdi mistä oikeasti saat energiaa ja hyvää oloa. 
Arjen ajankäytön kannalta on myös hyvä pohtia voitko yhdistellä asioita, kuten soittaa ystävälle lenkiltä, käyttää lapsen harrastusaika itseesi tai kauppareissuus, voitteko treenata yhdessä puolisosi kanssa?

Minun viikkoni numeroina

¤ 55h unta
¤ 38h 50min päivätyötä + 2h 30min työmatkat ja 11h oman yrityksen töitä=52h 20min
¤ 3h lasten kuskaukset (lasken vain autossa kulutetun ajan, sillä treeniajan käytän omaan itseeni), 3h ruokalistan suunnittelu ja kauppareissut, 10h siivoukset, pyykkihuolto, tiskit, ruoka=16h
¤ 4h perheen "laatuaikaa"
= yhteensä 127h 20min
Jää 40h 40min minulle itselleni. Tämä tarkoittaa yli 5h päivässä. Osa tästä menee ulkoiseen hyvinvointiin, kuten ihonhoitoon,meikkaamiseen, hiuksiin jne. Osa someiluun ja ystävien kanssa yhteydenpitoon. Osa lukemiseen.
Mutta pidän kiinni, että vähintään 1h päivässä kuluu jonkinlaisen liikkumisen merkeissä.


Kommentit