Mitä tehdä juhannuksena?


Juhannus on keskikesän juhla, jota vietetään kesäpäivänseisauksen aikoihin. Perinteisestihän juhannukseen liittyy kokko,viina ja naimaonneen liittyvät taiat. Kaupunkilaisten ja mökittömien, keski-ikäisten keskuudessa juhannus on kokenut inflaation. Nuori festarikansa sekä mökkiläiset osaavat ottaa keskikesän juhlasta kaiken irti, mutta mitä me muut voisimme tehdä? Tässä muutama vinkki, joiden avulla toivottavasti saadaan elvytettyä juhannus takaisin tärkeiden juhlien listalle. Jokainen voi synnyttää uusia perinteitä tai ainakin tehdä omannäköisen keskikesän juhlan.

Ruoka

Perinteisesti juhannus on grillaamisen kulta-aikaa, olipa keli mikä tahansa. Mitäpä, jos juhannusaattona olisikin vuorossa kokkisota ja juhannuspäivänä keskittyisikin brunssiin ja iltapalaan? Näin ei tarvitsisi miettiä säätä, eikä kenenkään tarvitse seisoa lumisateessa grillaamaassa, jos perinteinen juhannussää yllättää.

Kokkisota

Jokainen osallistuja saa valita noin 10-20 euron arvosta ruokaa koko porukalle. Perus ruoka-aineet voivat olla valmiina. Arvotaan kuka/ ketkä saa päättää mitä tehdään alkuruoaksi, kuka pääruoan ja kuka jälkiruoan. Ruoka voidaan valmistaa yhdessä tai jokainen voi hoitaa oman ruokalajinsa.

Brunssi

Paistettuja kananmunia
Croissantteja
Maustamatonta jogurttia
Mysliä
Pannukakkuja
Vatkattua kreikkalaista jogurttia
Hedelmiä
Tuoreita marjoja
Tuoremehua
Seljankukkamehua
(Kuohuviiniä)

Kanaburritot ja kesäsalaatti

Maissitortillalettuja
Öljyä
Maustamattomia kanasuikaleita
Sipulia
Pieni pala tuoretta chiliä
Koskenlaskija cheddar 
Salsa kastike
Ananas
Juustoraaste

* Paista sipuli ja chili sekä kanasuikaleet. Mausta ne makusi mukaan. Lisää pannulle Koskenlaskija, salsa ja ananas. Laita kastiketta tortillaletulle, kääri rullalle ja laita voideltuun uunivuokaan. Kaada loppu kastike rullien päälle ja ripottele juustoraaste pintaan. Laita 200c uuniin noin 10 minuutiksi.

Erilaisia salaatteja 
Tomaattia
Kurkkua
Mansikoita
Paistettua leipäjuustoa
Pinjansiemeniä
Oliiviöljyä
Sitruunan mehu

* Laita salaatit, pieneksi pilkotut tomaatit ja kurkut astiaan. Tee oliiviöljystä ja sitruunasta kastike ja kaada se salaatin joukkoon. Laita salaatti hetkeksi jääkaappiin. Paista leipäjuustoon kuivalla pannulla pinta ja leikkaa se kuutioiksi. Lohko mansikat. Lisää juustot, mansikat ja pinjansiemenet salaattiin.

Juhannusaaton kisailut

Pyytäkää naapurit tai tuttavaperhe teille kylään ja haastakaa heidät juhannuskisailuihin. Valitkaa jokainen oma lempilaji, jossa haastaa muut paikallaolijat. Joka kisan voittaja saa 3 pistettä, toinen 2 ja kolmas 1:en pisteen.
Lajeja voi olla:
- kroketti
- mölkky
- korttipelit
- lautapelit
- noppapelit
- juoksukisat
- pussihyppely
- erilaiset esineiden heittokisat; pituus tai tarkkuus
- tikkakisa
- musavisa

Juhannus yön naku-uinti 

Jännitystä elämään. Lähtekää juhannusyönä lähirannalle naku-uinnille.

Juhannuspäivän vaellus

Napatkaa läheltä jokin ihana, mielenkiintoinen luontokohde ja lähtekää nauttimaan keskikesän kauneudesta. Edes sää ei ole este, kun pukeutuu oikein. Mikäli retkikohteessa on mahdollista, niin paistakaa makkaraa ja uikaa, oli keli mikä tahansa. Maatkaa mättäällä läjässä, silmät kiinni ja aistikaa luontoa.

Kirja- tai leffamaratoni

Valitse jokin kirja, jonka haluat lukea. Vietä vähintään yksi kokonainen päivä nenä kiinni kirjassa yöpuku päällä. Tai vaihtoehtoisesti katsokaa kaikki vuoden aikana katsomatta jääneet leffat putkeen.


Kommentit