Terveellinen ruoka ja välipalavinkki

Ruoan tulisi sisältää aina paljon väriä, makua, tuoksuja, proteiinia, hiilihydraatteja ja kuituja, pehmeitä rasvoja, vitamiineja, hivenaineita ja paljon muuta. Mikäli ruokasi ja ruokailusi sisältää edellä mainittuja asioita lähes joka aterialla ja syöt kohtuullisesti, itseäsi kuunnellen, olet varmasti virkeä ja elinvoimainen. Terveellisellä, riittävällä ja puhtaalla ruolla on melko varmasti myös myönteinen vaikutus terveyteesi ja vastustuskykyysi. Ihmisen elimistö tarvitsee kohtuudella niin proteiinia, hiilihydraattia kuin rasvojakin. Näillä kaikilla on oma tehtävänsä kehon toiminnassa, sen terveenä ja elinvoimaisena pitämisessä. Se on myös niin viisas, että mikäli ei näitä saa, niin se mukautuu. Liika hiilihydraatti varastoituu lihaksiin ja maksaan, liian vähäisen hiilihydraatin saannin keho kompensoi pilkkomalla lihasten proteiinin energiaksi. Ainut mitä keho ei tarvitse on sokeri ja puhdistetut viljat.
Suolelle ja sen bakteereille tulisi antaa ruokaa eli kuitua. Tämän vuoksi ruoan tulisi olla pureksittavaa, ei vain nieltävää. Tähän liittyy myös rauhallinen ruokailu. Se, että malttaa pureskella ruoan rauhassa. Kannattaa myös kokeilla, että ei juo ruokailun aikana ja hetkeen sen ympärillä, vaan antaa syljen ja vatsahappojen toimia niiden luontaisella tavalla. Nestetasapainosta kannattaa huolehtia muulla ajalla.
Tärkeintä ruokailussa olisi mennä oma vireystaso ja hyvinvointi edellä, itseään kuunnellen. Kannattaa myös pohtia onko ruokailu hyvinvointisi lähde vai väline ulkonäön tavoitteluun? Kukaan muu ei voi tietää mitä kehosi tarvitsee tai mitä se sietää. Kannattaa myös muistaa, että mikään yksittäinen valinta ei vaikuta mihinkään, vaan kokonaisuus ratkaisee. Luota itseesi ja valintoihisi. Tiedosta mikä on terveellistä ja mitä kehosi tarvitsee, syö tarpeeksi, nauti ja elä elämääsi. Älä anna ruoan rajoittaa sinua.
Ruokailu ei ole rakettitiedettä, se on varmaa.

Välipalavinkki

* 1-1,5 dl 0% maustamatonta jogurttia tai soijajogurttia
* 1/2 omenaa
* kourallinen mansikoita
* kourallinen pensasmustikoita
* 1 rkl rouhittuja manteleita
* muutama mintunlehti
* mikäli kaipaat makeutta, niin 1tl hunajaa

Asettele ainekset kauniisti kulhoon. Katsele ja tuoksuttele annosta hetki. Nauti, samalla pureskellen ja erilaiset tekstuurit suussasi tuntien.



Kommentit