Väittämiä lomailusta

Väittämiä lomailusta, jotka eivät välttämättä ole tosia


Vain aurinko saa aikaan lomafiiliksen

Aurinko ja lämpö ovat parhautta. Mutta loma tulee, oli sää mikä tahansa. Sadetta ja kylmyyttä voi jäädä surkuttelemaan tai sitten voi muuttaa omaa ajattelutapaansa. Laita takkaan tulet ja ota jokin hyvä kirja käteen. Tai paistakaa yhdessä kasa pullia, kun sitä ei viitsi helteillä tehdä. Tai ottakaa lautapelimaratoni. Nauti pitkistä aamuista, kun ei ole pakko mitään. Myös äkkilähtö etelänmaille on ok, muuta harvalla on varaa olla koko kesää lämpimässä. Saattaa ollakin halvempaa muuttaa ajattelutapaansa.

Lomalla pitää matkustaa, jotta pääsee arjesta irti

Miksi? Tämä on mahtava asia, jos haluaa nähdä maailmaa. Jos tämä ainut keino irrottautua arjesta, niin kannattaa varmaan mennä syvämmälle itseensä. Miksi koti ja arki on työtä ja kuormittavaa? Mitäpä, jos tulee hetki, kun ei ole varaa matkustaa? Mitä silloin tapahtuu? Eikö ole tärkeämpää, että koti on se paikka levätä ja matkat mukava bonus. Voisiko kotona olla mukavaa ja rentoa? Jos pointtina on, että ei tarvitse tehdä mitään, niin älä tee. Laita puhelin ja tietokone kaappiin piiloon. Tehkää puolison kanssa vuorotellen ruokaa tai käykää omassa kaupungissa syömässä ulkona. Matkustelu on ihana bonus, mutta on oma päätös onnistuuko irtiotto muutenkin.

Lomalla me muistetaan rakastaa

Karu totuus on, että lomakausina avioerotilastot räjähtävät käsiin. Tutkimusten mukaan loma-aikojen erot johtuvat pääosin siitä, että yht' äkkiä joudutaan olemaan yhdessä ja keskittymään toiseen. Huomataan toisen viat ja suhteen kipupisteet hyppäävät silmille. Lomaan myös ladataan kaikki odotukset. Arkena ei ehditä huomioida toista. Ajatellaan, että lomalla sitten taas rakastetaan ja ollaan kuin silloin ennenkin. Se ei välttämättä toimi ihan näin kuitenkaan. Rakastakaa ja huomioikaa toisianne arkena ja erityisesti lomalla. 

Pääasia, että aikuiset rentoutuvat

Kuulostaa hullulta, mutta tämä on valittettavan yleistä. Vanhemmat lähtevät etelän lomalle tai nauttivat omasta ajasta kotona ja lapset ovat päivähoidossa. Tämä perustellaan sillä, että lapset kaipaavat aktiviteettejä ja hyppivät seinille, jos joutuu olemaan kotona. Koko ajan pitäisi olla menossa ja keksiä virikkeitä. Jälleen olisi tärkeää kurkistaa arkeen ja oman pään sisälle. Millaisia odotuksia on? Halutaanko opettaa lapsille, että ainut arvokas elämä on sellainen, kun mennään, tehdään ja koetaan? Vai voiko lapsen antaa välillä leikkiä omissa ajatuksissaan ja jopa tylsistyä? Tai voisiko yhdessä keksiä jotain pientä mukavaa tekemistä? On ok välillä ottaa omaa lomaa, mutta tämän tulisi olla kiva bonus, ei arkea. 

Kolme uutta tapaa suunnitella lomia

Retki mielikuvien maille

Kuulostaa hassulta ja hörhöltä, mutta ehdottomasti testaamisen arvoinen. Tällä matkalla mennään sinne mihin sisimpäsi sinut johdattaa. Etsi rauhallinen paikka ja hyvä asento. Hengitä muutaman kerran syvään ja sulje silmät. Mieti jotain ihanaa paikkaa missä sinun on helppo hengittää ja hymy nousee kasvoillesi. Tutkaile tarkasti mitä kaikkea tuolla paikassa on. Mitä värejä ja muotoja? Onko siellä joitain ihmisiä, jotka tuovat sinulle tämän tunteen? Nautiskele hetki tästä mielikuvasta. Avaa silmät ja ala järjestelemään mielikuvamatkasi toisintoa tosielämässä, sillä tuo mielikuvien näky on sinun onnen keitaasi. Käytä mielikuvitustasi. Meren ei tarvitse olla Karibialla eikä palmun olla palmu. Mieti mikä oikeasti missäkin elementissä viehättää.

Kaikkien toiveet kuulluksi

Jokainen lomailija saa laittaa lapulle kolmesta neljään toivetta. Ainakin yksi toiveista tulee olla maksuton, kuten saa nukkua aamulla pitkään tai saan puolen tunnin pään hipsuttelun. Lisäksi sopikaa yhdessä minkä hintaluokan toiveita saa esittää. Tämän jälkeen valitkaa jokaiselta yksi maksuton ja yksi maksullinen toive, jotka toteutatte loman aikana. Muistakaa mielikuvitus tässäkin. Kalenteroikaa tarvittaessa toiveet, jotta jokainen varmasti toteutetaan. 

Harppiretket

Ottakaa vanhan ajan paperikartta ja harppi. Piirtäkää karttaa harpilla haluamanne kokoinen ympyrä kotinne ympärille. Mitä paikkakuntia ja paikkoja ympyrän sisään jää? Tutkikaa googlesta mitä noista paikoista löytyy? Onko ympyrän sisällä mitä tapahtumia? Asuuko siellä ystäviä, joita ette ole hetkeen nähneet? Tehkää lista ja tutustukaa lähiympäristöönne, myös sieltä saattaa löytyä uskomattomia asioita. Joskus on turhaa lähteä merta edemmäs kalaan.

Kommentit