Viisi vinkkiä parisuhteen vahvistamiseen


Rakkaus on jännä juttu. Kukaan ei voi päättää keneen rakastuu, eikä siitä kuka sinuun rakastuu. Rakastuminen tapahtuu erilaisten välittäjäaineiden, hormonien ja feromonien coctailin avulla. Rakkaus sinetöidään yhdessä jaettujen arvojen, unelmien ja odotusten kanssa. Rakastumisen kaavaa on tutkittu paljon ja sitä on pyritty ratkaisemaan, heikoin tuloksin. Rakkaus vain tupsahtaa jostain eteen. 
Itse rakastumiseen kukaan ei voi siis itse vaikuttaa, mutta rakkauden ylläpitäminen onkin jo aivan toinen juttu. Parhaimmillaan rakastuminen johtaa parisuhteeseen. Tämä ei ole pari suhdetta, vaan yksi suhde, joka vaatii tasapuolisesti työtä ja huomiota molemmilta. Tässä viisi vinkkiä, kuinka parisuhdetta voi vaalia ja vahvistaa vielä siinäkin vaiheessa, kun arki rullaa jo kovaa vauhtia ja alkuhuuman coctaillasit ovat vajentuneet.

Viisi vinkkiä parisuhteen vahvistamiseen

1) Aika

Vanha ja tuttu juttu, mutta niin tosi. Antakaa aikaa itsellenne ja toisillenne. Ilman tätä ei olla mitään. Jokaisen parisuhteessa elävän tulee antaa toiselle aikaa, jotta tämä voi toteuttaa omia juttujaan. Parisuhteessa tulee antaa myös yhteistä aikaa perheelle ja kodille. Mutta tärkeintä kaikista on antaa aikaa olla yhdessä. Tämä aika voi olla yhdessä ruoan laittamista, sohvalla sylikkäin pötköttelyä ja juttelua, lenkkeilyä, kaupassa käymistä. Tämä aika voi olla mitä vaan puuhaa, kunhan silloin keskitytään hetki puolisoon. Kysytään toiselta mitä kuuluu ja jaksetaan kuunnella sekä tukea toista. Nämä hetket ovat arjen jakamista.

2) Läheisyys

Kosketa, kosketa, kosketa. Hipaise kumppaniasi selästä, kun ohitat hänet. Suikkaa suukko otsalle, kun hän istuu sohvalla. Ota kädestä, kun kävelette kaupassa. Kosketus rentouttaa ja kertoo toiselle, että tämä on tärkeä. Lisäksi kosketukset saavat coctaillasit uudelleen täyttymään. Joskus sanotaan, että joku ei pidä kosketuksesta. Tällaisessa tilanteessa toivon, että tätä taitoa harjoitellaan. On ok kävellä käsikkäin kadulla vielä vanhoilla päivillä. 

3) Suudelmat ja seksi

Ilman näitä parisuhde on ystävyyssuhde. Suudelmien ja suukkojen tulisi olla päivittäisiä. On tutkittu, että suutelu on yksi intiimimmeistä ja eniten läheisyyttä tuottavista asioista, mitä maa päällään kantaa. Suudeltaessa sen aikoinaan valitun kanssa coctaillasit täyttyvät jälleen ääriään myöten täyteen.
Seksin määrää ei kukaan voi toisten puolesta päättää. Toisille riittää kerta kuukaudessa, toisille kolmasti päivässä on ok. Tärkeää on, että molemmat ovat tilanteeseen tyytyväisiä. Seksi ei saa olla vallan väline. Sen tulee olla kahden ihmisen ihana juttu, mistä molemmat nauttivat. Mikäli näin ei ole, niin asiaan tulee kiinnittää huomiota, siihen tulee puuttua ja tarvittaessa hakea apua. Parisuhteessa tulee varmasti aikoja, jolloin joutuu käyttämään mielikuvitusta, jotta seksi on mahdollista. Tätä ei kannata kuitenkaan nähdä ylivoimaisena esteenä, vaan se voi olla yhteinen hauska haaste. Nähkää tämän(kin) asian eteen vaivaa. 

4) Yhteiset unelmat ja tavoitteet

Parisuhteeseen kuuluu yhteiset asiat. Unelmoikaa yhdessä. Tehkää yhteisiä suunnitelmia ja menkää niitä kohti rinta rinnan, yhdessä. Näiden asioiden ei tarvitse olla mitään isoja ja arkea kuormittavia. Haaveiletteko kahdenkeskisestä viikonlopusta ulkomailla vai kahden tunnin picnicistä lähirannalle? Toisaalta välillä on ihanaa piirrellä yhteisiä kaukaisia tulevaisuuden kuvitelmia. Mitä tehdään sitten, kun lapset ovat lentäneet pesästä? Missä ollaan viiden vuoden päästä? Nämä asiat auttavat konkretisoimaan tulevaa. Valmistaudutaan yhdessä tulevaan ja tulee ajatus, että me pystytään tähän, meillä on tulevaisuus. Tukekaa myös toisianne molempien omissa unelmissa.

5) Puhu, kuuntele, kunnioita ja anna välillä periksi

Parisuhteessa on tärkeää voida puhua toiselle luottamuksella ja tiedostaen, että toinen kunnioittaa sinua. Aina ei voi olla samaa mieltä, eikä tarvitsekaan. Mutta pitää olla luottamus, jotta voi esimerkiksi riidellä rakentavasti. Pitää voida luottaa, että sinua ja ajatuksiasi kunnioitetaan. Muista myös kuunnella. Mieheni mukaan välillä on myös tärkeää antaa periksi. 😂 Eli mikäli kyseessä ei ole maailman vakavin juttu, niin voisiko välillä nielaista oman mielipiteen ja myötäillä toista?


Kommentit