Ei se hullu oo joka tarjoo

Ei se hullu oo kuka tarjoo, vaan se joka kaikkeen suinpäin haksahtaa. Tällä lauseella tarkoitan tätä alkuvuoden hyvinvoinnin pikavippihulinaa. 
Kuinka moni on joulun jälkeen tai tammikuun alussa pohtinut, että pitäisi pudottaa pari kiloa, aloittaa uusi harrastus, syödä vain kasvisruokaa, olla tipattomalla tai ihan mitä vaan uutta ja ihmeellistä? Harva näistä pohdinnoista on pompsahtanut meistä itsestämme, syvältä omista toiveista, vaan ajatus iskostetaan vaivihkaa ulkopuolelta päähämme. Julkkikset, naapurit, työkaveri, vaikuttajat, lehdet jne. Kaikkialla huudetaan, kuinka nyt pitää aloittaa uusi ja upea elämä. Hyvinvointia tukeva elämä on enemmän kuin hyvä asia, kunhan toive ja ajatus siitä kumpuaa juuri sinusta itsestäsi. Sillä, vain tällöin sillä on sinulle syvällistä merkitystä. Ja silloin, kun asialla on sinulle aidosti merkitystä, niin muutos voi olla pysyvä ja tuottaa sinulle aitoa mielihyvää. Ihminen on siitä jännä kapistus, että loppujen lopuksi mielihyvä on se, mitä kohti menemme. Hiljaa hyvää tulee. Opettele yksi uusi, hyvinvointiasi tukeva asia kunnolla ja lisää sitten vasta seuraava. Näin takaat sen, että asiat jäävät osaksi arkeasi. Sitähän tässä eletään ja siitähän tässä pitäisi nauttia. 😀
Mikäli uusi ja hyvinvointiasi tukeva elämä kutkuttaa, edes pikkurillin päässä, niin tartu tuohon kutinaan. Aloita kaikki kuitenkin pysähtymällä. Pohdi mitä kaipaat ja miksi. Miten pääset tavoitteeseen? Älä missään nimessä haksahda siihen nopeaan tiehen, joka lupaa kuukaudessa -10kg ja upean uuden elämän. Tai juo tätä juomaa viikko ja elämäsi on parempi. Luo elämäsi perustat kuntoon. Pala palalta, perusasioilla, hitaasti ja huolella rakentaen. Myrskyn kestävää rakennusta ei rakenneta ilman kunnon perustuksia. Rakenna itsesi niin, että kokonaisvaltainen hyvinvointisi on vahva. Huolehdi sisäisestä hyvinvoinnistasi.

Ravinto

On tarjolla vaikka mitä ihmedieettejä, joiden teho on tutkitusti todistettu. Miksi nämä eivät sitten kaikilla toimi? Koska me olemme yksilöitä. Meillä kaikilla on omat lähtökohtamme, elämäntilanteemme, erilaiset kehomme... Oletko koskaan kokeillut syödä ravintosuositusten mukaisesti puoli vuotta? Tai oletko kokeillut syödä itseäsi kuunnellen, intuitiivisesti? Mitäpä, jos kokeilisit korjata ruokavaliostasi yhden palikan kerrallaan? Voin vakuuttaa, että saat varmasti pysyvämpiä ja elämänkestäviä muutoksia, kun esimerkiksi opettelet tammikuussa lisäämään salaatin määrää lounaalla ja päivällisellä, helmikuussa lisäät aamupalalle hedelmän ja maaliskuussa harjoittelet näiden lisäksi pitämään yhden kasvisruokapäivän kuussa. Sen sijaan, että tammikuussa jätät vehnän, sokerit, lihat, munat, sipulit ja kaikki kypsennetyt pois. Harva ihminen jaksaa rajoitettua ruokavaliota kovinkaan kauan, mikäli allergia ei tähän pakota.

Liikunta. 

Alkuvuodesta otsikot huutavat ja kuntosalit täyttyvät. Tämä siksi, että tammikuussa kaikkien tulee unohtaa muut asiat ja aloittaa uusi elämä. Kaikki nyt salille ja timmiin kuntoon. Ihmisille myydään kaikille sopivia treeniohjelmia, jotka oikeasti eivät sovi kaikille, sillä jokainen on oma yksilönsä. Eikö olisi mukavampaa liikkua juuri sinulle mieluisalla tavalla? Tai sinun elämäntilanteeseen sopivalla tavalla. Välillä on ihan ok kuunnella itseään ja jäädä sohvalle. Ja voin luvata, että liikuntakipinän ylläpitäminen on paljon helpompaa, kun on laaja lajivalikoima ja voi itse valita mitä tekee. Koska kaikki liikunta lasketaan. Myös tässä asiassa kannustan pysähtymään ja kuuntelemaan itseään. Kannattaa ennemmin tehdä vaikka lajikokeiluja tammikuusta maaliskuuhun kuin ahtaa itseään johonkin muottiin, mihin ei oikesti kuulu. Liikunnasta saa itselleen enemmän, kun nauttii siitä mitä tekee. Toiset nauttivat raudan vääntämisestä, toiset metsässä samoilusta ja toiset hiihtämisestä. Mikäli olet liikunnan kanssa vielä alkutekijöissä, niin tutustu rauhassa eri lajeihin ja pidä huoli, että liikut vähintään kolme kertaa viikossa omalla tavallasi. Kun liikuntakipinä on istutettu, voi hiljalleen alkaa pitämään huolta, että liikuntasuositus täyttyy tavalla tai toisella. Mikäli kaipaat apua, niin ota yhteyttä ammattilaiseen, joka oikeasti perehtyy juuri sinun tilanteeseesi.

Kokonaisuus

Muista, että ihminen on kokonaisuus. Tärkeää ei ole sitä miltä näytät tai paljonko painat. Tärkeää on, että voit sisältä hyvin. Tämä hyvinvointi löytyy vain pysähtymällä. Mitäpä jos otatkin alku vuoden haasteeksi pysähtyä joka päivä vähintään viideksi minuutiksi hiljaisuuteen, ilman puhelinta tai mitään. Hengitä ja kuuntele mitä sisältäsi kumpuaa. Minulle kumpusi tarve jälleen kirjoittaa. Tämä intohimo kuoli syksyllä, kun ahdoin itseni johonkin muiden luomaan muottiin siitä, miten blogia pidetään. Nyt kuuntelen vain itseäni ja toivottavasti tekin nautitte. 😘 On muuten myös ok jatkaa vanhalla kaavalla, mikäli sinulla on hyvä olla. 😻

Kommentit