Se mitä suolelle kuuluu, näkyy kaikessa hyvinvoinnissa

Kuuntelin DocEmilia podcastin Mielen ja suolen vahva yhteys. Podcastissa keskustelivat lääkäri Emilia Vuorisalmi ja evoluutiopsykologi Markus Rantala. Olen jo aiemmin lukenut paljon suolen hyvinvoinnin merkityksestä ihmisen hyvinvointiin. Tämä podcast avasi silmiäni entisestään aiheelle. Kerään tähän tekstiin otteita tuosta podcastista sekä omakohtaisia kokemuksia ja matkalla poimimaani infoa. Tämä ei siis ole mikään tieteellinen teksti. Toivon tämän herättävän ajatuksia ja auttavan jälleen jotakuta hyvinvoinnin polulla. 

Suolisto ja sen asukit

Suolistossa elää paljon erilaisia mikrobeja ja pieneliöitä, joita pitäisi ruokkia oikeanlaisella ravinnolla ja niille tulisi antaa työtä. Suolen mikrobien yksi työ on mm. pilkkoa ruoan sokerit elimistön käyttöön, polttoaineeksi. Mikäli vatsassa ei ole oikeaa määrää, oikeita mikrobeja, kehon insuliinipitoisuus nousee, sillä kukaan ei osaa pilkkoa juuri tätä ruokaa. Mikäli sokereita ei ole pilkottu, joutuu haima tuottamaan insuliinia yhä enemmän ja enemmän, jotta sokerit eivät varastoituisi soluihin. Soluihin varastoitunut energia näkyy jossain kohtaa lihomisena. Ajan kanssa haima ei jaksa enää tuottaa insuliinia ja joudutaan turvautumaan insuliinihoitoon. Mikäli siis syö yksipuolista ruokaa, keho yrittää saada tästä ruoasta kaiken irti ja kasvattaa tätä mikrobistoa. Muut mikrobit joutuvat työttömiksi ja häviävät suolesta. Joku päivä, kun suoleen tuleekin muuta ruokaa, niin siellä ei ole ketään, joka osaisi juuri tämän ruoan pilkkoa elimistön toimintaan ja myös tällöin veren sokeripitoisuus nousee. Jälleen energia varastoituu soluihin, ihminen lihoo, jolloin sydän ja verisuonisto rasittuu ja oravanpyörä on valmis.
Mikäli suolen hyvät mikrobit häviävät, kun ei ole töitä, syntyy kehoon matala-asteinen tulehdus, jota ns. vääränlainen mikrobisto pitää yllä. Matala-asteinen tulehdus on lähes kaikkien länsimaisten elintapasairauksien taustalla. Myös antibioottikuuri on erittäin tehokas suolistobakteerien hävittäjä. Onneksi hyviä asukkaita on mahdollista kasvattaa takaisin. Tämä on pitkä tie, mutta mahdollinen. Tätä matkaa voi tukea esimerkiksi oikeanlaisilla probiooteilla.
Podcastissa kerrottiin, että ruoka, jota esiesi-isämme söivät olisi suolistollemme kaikkein parasta, sillä tuon ruoan mukaan suolistomme asukit ovat kehittäneet toimintansa huippuunsa. Suolen asukkeja hellivä ruoka on siis monipuolista, runsaskuituista ja mahdollisimman vähän prosessoitua. Suolen toimintaa tukee myös ruoan pureksimisen yhteydessä suoleen joutuvat suun bakteerit ja sylki, joten ainakaan kaikkea ei kannata smoothieina, mehuina ja muina nesteenä nauttia. Mikäli vatsa ei kestä raakoja vihanneksia, niin keittäminen saattaa tähän asiaan auttaa. Suolen asukit rakastavat myös liikuntaa ja stressitöntä elämää. Oman suolen ja sen asukkien toimintaa onkin syytä tarkkailla tarkalla silmällä ja keino tähän on kurkkaus pönttöön. Mikäli uloste on lähes aina löysää tai kovaa, niin jotain kannattaa tehdä. Joskus luin jostain, että pehmeä, hajuton nakkimakkara olisi hyvä kakka.

Suolen yhteys mieleen

Suolisto keskustelee aktiivisesti myös aivojen kanssa. Ja todellakin ovat toiset aivomme. Kaikki mitä suolessa tapahtuu ja kuinka suoli voi, näkyy mm. ajattelussamme. Tämä suolen ja aivojen välinen keskustelu käydään vagushermon kautta. Suolessa syntyy mikrobien toiminnan tuloksena erilaisia välittäjäaineita, jotka kulkevat vagushermoa pitkin aivoihin. Suoliston tuottamat välittäjäaineet ovat suuressa vaikutuksessa mm. ajatuksiimme ja tunteista "ylipääsemiseen". Nämä välittäjäaineet ovat suuressa roolissa myös masennuksessa, kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä ja Alzheimerin taudissa. Tutkimuksissa on voitu jo todeta, että matala asteinen tulehdus tukee näitä. Eli terveellinen, monipuolinen ja kuitupitoinen ruokavalio tuottaa suolessa hyviä välittäjäaineita, jotka kulkevat vagushermoa pitkin aivoihin ja auttavat niitä toimimaan  ihmistä tukevasti, esimerkiksi surutyön keskellä. Yksipuolinen, kuiduton ruokavalio ylläpitää tulehdusta, joka kulkeutuu aivoihin, aivot eivät toimi enää normaalisti ja tämä ylläpitää masennusta. Tätä asiaa on tutkittu eläinkokeilla ja todettu, mm. että, kun masentuneen rotan ulostetta siirrettiin terveeseen rottaan, niin tämäkin rotta sairastui masennukseen. Pohdi myös tilannetta, jolloin olet väsynyt ja surullinen, niin mitä silloin tekee mieli? Suklaata. Ei ainakaan porkkanoita ja kaurapuuroa. Mitä enemmän suklaata syöt, sitä huonompi olo sinulla on kaikin puolin ja sitä enemmän tekee mieli höttöruokaa. Oravanpyörä on valmis. 

Loppusanat

Ruoan prosessoinnissa ongelma on esimerkiksi nitriitti, joka poistaa lihasta bakteerit ja samalla se poistaa ihmisen suolesta bakteerit sinne joutuessaan tai emulgointiaineet muuttavat suolen mikrobikasvustoa. Myös itämaisessa lääketieteessä uskotaan syljen positiiviseen vaikutukseen suolen toiminnassa. Näin ollen ruoka kannataa pureskella ja nesteet nauttia jossain muussa kohtaa päivää. Uskoo mihin uskoo, niin tämänkin asian äärelle on hyvä pysähtyä ja poimia matkalle itselle hyvältä tuntuvat asiat. Uskon, että kenellekään ei tee huonoa syödä mahdollisimman prosessoimatonta, värikästä ja kuitipitoista ruokaa. Toki mikään ruokavalio ei luultavasti paranna mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä, mutta se varmasti tukee kaikkien ihmisten hyvinvointia. Syöminen ei ole rakettitiedettä. Jos malttaa kuunnella kehoaan ja sen reaktioita, niin ei voi olla väärillä jäljillä.
Itse jatkan aamun aloitusta kaurapuurolla, marjojen ja kasvisten syömistä, yritän monipuolistaa viikottaista ruokavaliota ja takkailen kuidun saamista sekä pönttöä. Lisäksi hengitän vagushermoa pidemmäksi, jos se kietoutuu liian tiukalle pallean ympärille ja alkaa ahdistaa, sillä myös tällä on vahva yhteys suolen toimintaan.

Kommentit